partners

 

PARTNERS
PARTNER: HOOGSTRAATGEMEENSCHAP
PARTNER: STICHTING NME MUNDIAL
PARTNER: HET KRUISPUNT
PARTNER: SAMEN JONGEREN EN STRAATKINDEREN
PARTNER:VRIENDENGROEP VAN PANDIPIERI
PARTNER: FRATERHUIS DE VUURHAARD.

 

 

PARTNERS

Vanaf de oprichting van Stichting Jongeren & Missie en de lancering van het initiatief DARE2GO zijn er een groot aantal missionaire religieuze instituten die ons steunen. Bij deze willen we hen graag bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. 

Hierbij bedanken we de PIN ( Projecten in Nederland ) van de KNR, (Konferentie Nederlandse Religieuzen ), Cordaid, WNM ( Week Nederlandse Missionairs ) en het SKANFonds.

Hieronder vind je nog meer partners van DARE2GO.

 

 

 

PARTNER: HOOGSTRAATGEMEENSCHAP

De samenwerking tussen de Hoogstraatgemeenschap en DARE2GO bestaat al ruim 25 jaar. We hebben in de loop van deze jaren al veel jongeren voor enkele dagen mogen ontvangen. Dat blijft ons goed doen. Als kleine leefgemeenschap zetten wij ons in voor gerechtigheid: dat ieder mens tot zijn recht mag komen.

We leven als leefgroep in een groot voormalig kloosterpand te midden van nog zes andere organisaties, die met elkaar een sociale plek vormen in Eindhoven: Het Kloosterhof van Gestel.  Ook zijn er veel mensen om ons heen, die ons verbreden en ons het leven lichter maken.

We leven samen met vluchtelingen (zonder papieren). Zij brengen de hele wereld binnen en openen ons voor andere culturen en andere godsdiensten. Zij dwingen ons ook om te kijken naar de structuren van onrecht in ons eigen land. We geven vluchtelingen niet alleen onderdak, maar voeren ook acties om hun lot structureel te verbeteren.

Het zelfde geldt voor de aarde. Zij lijdt onder uitputting door winstbejag en oneerlijke handel. Wij willen daar zo min mogelijk aan meedoen en kiezen daarom bewust ons voedsel en proberen sober te leven.


Het is goed wonen in dit bijzondere pand met zijn vele bijzondere mensen. 

Op onze website is natuurlijk veel meer te lezen: www.hoogstraatgemeenschap.nl
e-mail: [email protected]; tel 040 25 25 609

 

 

 

PARTNER: STICHTING NME MUNDIAL

Eten uit eigen moestuin is erg lekker. En dat het gezond is weten de kinderen die meededen aan het schooltuinenproject in Cochabamba ook. Stichting NME Mundial ondersteunt al jarenlang de schooltuinprojecten van Fundación Alerta Verde in Bolivia. Enkele jaren geleden werd dit schoolproject uitgebreid met het opzetten van kleine familiemoestuinen ‘bij de mensen thuis’ omdat er veel vraag naar was. Op dit moment zijn dat er al meer dan 200; 200 families die vaker verse groentes – zojuist geoogst – kunnen eten.

 

In het armste land van Zuid-Amerika is het voor veel gezinnen een uitdaging om elke dag weer verse groente op tafel te kunnen zetten. Dit komt door de hoge prijzen en de geringe beschikbaarheid in de buitenwijken van de stad. De projecten van Alerta Verde bieden deze kinderen en hun ouders wel die mogelijkheid. Gevarieerder eten verhoogd de vitale gezondheid van kinderen wat een positieve invloed heeft op schoolprestaties en hun verdere ontwikkeling. En dat geldt uiteraard ook voor de volwassenen. Een aantal vrouwen verkoopt zelfs hun groentes in de wijk, zodat ook andere buurtbewoners vaker verse salades op tafel hebben.

De teeltwijze is gebaseerd op ‘square foot gardening’ (vierkante meter tuinen), een praktische, eenvoudige en goedkope productiewijze, waarbij de recycling van materialen en een optimale benutting van water centraal staat.

Fundación Alerta Verde is dé pioneer van square foot gardening in Bolivia.  Een klein team, vaak versterkt door vrijwilligers en stagiaires, verzorgt praktijkgerichte trainingen in biologische groenteteelt, compostering en recycling voor volwassenen en  scholieren, en geeft  natuur- en milieueducatie.  In totaal kennen al 6000 kinderen de kneepjes van het moestuinieren.

Momenteel zijn er 4 projectonderdelen te onderscheiden:

  • Schooltuinen inclusief natuur- en milieueducatie
  • Stadstuinbouw gebaseerd op square foot gardens – hier ook: kookworkshops
  • Mercado Pie Cuadrado (wijkverkooppunten)
  • Milieuvoorlichtings- en bewustingwordingscampagnes

Wij blijven deze projecten ondersteunen, want wij  geloven in lokale, eerlijke, milieuvriendelijke en duurzame productiewijzen. Voedselzekerheid en -veiligheid is ons doel. Allerdaagser gezegd: ‘Iedereen elke dag verse groente’. Dat is onze uitdaging. Om te beginnen in Cochabamba.

In Nederland verwerkt Stichting NME Mundial deze ervaringen in schoolbezoeken en andere uitwisselingsactiviteiten.Zo wordt elk jaar een bijeenkomst of symposium georganiseerd en zijn er regelmatig workshops op scholen. Dit programma in Nederland wordt dit jaar uitgebreid, waarbij de ecologische ‘footprint’ uitgangspunt van het bewustwordingsproces is.  Dit programma wordt helemaal gedragen door vrijwilligers.

Ook via DARE2GO mochten wij al enkele vrijwilligers verwelkomen. In Bolivia leerden deze vrijwilligers andere culturen kennen en hun enthousiasme voor het stadsmoestuinieren en gezonde voeding namen ze (weer) mee terug naar Nederland. Samen van elkaar leren. Ook dat is onze dagelijks streven, samen met jullie.

 

 

 

PARTNER: HET KRUISPUNT

Waar staan we voor? 
Stichting Het Kruispunt Nijmegen verzorgt de pastorale begeleiding van en wil present zijn voor (ex) dak- en thuislozen.


Het straatpastoraat is een vorm van geestelijke verzorging. Het beoogt aan mensen van de straat, (ex) dak- en thuislozen) begeleiding te bieden bij zingevingsvragen.

Centraal staan 'de mensen van de straat', met hen wordt een relatie op basis van wederkerigheid aangegaan. Simpele menselijkheid en medemenselijkheid vormen de kern van deze relatie. Onze grondhouding is:

  • respect en eerbied voor de individu en zijn/haar geschiedenis
  • beroep doen op eigen verantwoordelijkheid
  • positieve benadering

 

 

 

PARTNER: SAMEN JONGEREN EN STRAATKINDEREN

SAMEN jongeren en straatkinderen bemiddelt jongeren tussen de 18 en 25 jaar naar straatkinderen projecten over de hele wereld. Kijk snel op www.samen.org!


Missie
SAMEN biedt Nederlandse jongeren een meeleefervaring met kinderen en jongeren die zijn opgegroeid in situaties van armoede en uitsluiting. Ze maken kennis met projecten die zich voor deze groep inzetten en ervaren het leven in een voor hen vreemde samenleving. SAMEN werkt vanuit het gedachtegoed van Don Bosco, dat zich richt op vrijheid, verantwoordelijkheid, verbondenheid en zingeving van jongeren. SAMEN bestaat zowel voor als door jongeren; in al haar activiteiten wordt zoveel mogelijk ruimte gegeven aan de capaciteiten van haar vrijwilligers.

Beschrijving
SAMEN biedt jongeren tussen de 18 en 25 jaar de mogelijkheid om voor korte of langere tijd deel te nemen aan lokale straatkinderenprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het is een vrijwilligersorganisatie vóór en dóór jongeren! Een poosje meeleven en meewerken op een project voor straatkinderen is een onvergetelijke ervaring. Je kunt écht iets betekenen voor leeftijdsgenoten in nood! Helaas is het zo dat er nog altijd schrikbarend veel kinderen in ontwikkelingslanden in grote armoede op straat leven. SAMEN trekt zich het lot van deze kinderen aan. Jaarlijks vertrekken er veel geïnspireerde jongeren vanuit Nederland naar een straatkinderenproject, voor een periode van 3 tot 8 maanden. Het is ook mogelijk om in de zomervakantie deel te nemen aan de jaarlijkse groepsreis. Dit is een goede manier om in de veiligheid van een groep kennis te maken met de cultuur van het land en de straatkinderen. In beide gevallen zorgt SAMEN voor een deskundige bemiddeling, voorbereiding en begeleiding, zowel wat praktische als wat inhoudelijke zaken betreft.

 

 

 

PARTNER:VRIENDENGROEP VAN PANDIPIERI

De Vrienden van Pandipieri is een Nederlandse stichting die verbonden is met de ontwikkelingsprogramma’s van de non-gouvernementele organisatie KUAP Pandipieri (Kisumu Urban Apostolate Programme) in Kisumu, Kenia.
KUAP Pandipieri is zo’n 35 jaar geleden opgericht door pater Hans Burgman MHM. Geïnspireerd door het evangelie en een nieuwe visie op ontwikkelingshulp ontstond aan de rand van Kisumu het Pandipieri Centre. Een centrum van en voor de lokale gemeenschap. 

 

In Hans Burgmans visie ligt het vermogen tot zelfredzaamheid in de kennis en talenten van de gemeenschap zelf. Het is dus ook de gemeenschap zelf die het beste weet waar zij behoefte aan heeft enhoe problemen het hoofd dienen te worden geboden. En in plaats van buitenaf oplossingen te parachuteren dient een buitenstaander eerst een deel te worden van de betreffende gemeenschap, wil 
hij ook deel kunnen uitmaken van de oplossing. Alleen zo kan een duurzame ontwikkeling tot stand komen.
Door deze visie draait KUAP Pandipieri al 35 jaar vooral op de kracht van mensen uit Kisumu zelf. Daarmee is zij een van de meest succesvolle en tevens het oudste ontwikkelingsproject van Oost-Afrika.

De programma’s van KUAP Pandipieri richten zich voornamelijk op gezondheid en het welzijn (bonum commune) van de gemeenschap: op het waarborgen van rechten van kinderen en het opleiden van meisjes en jongens en vrouwen en mannen uit de gemeenschap. Met name het ontplooien van de talenten en vermogens van meisjes en vrouwen is erg belangrijk omdat in Kenia vrouwen lang niet altijd dezelfde mogelijkheden krijgen als mannen.

Door de jaren heen zijn er veel geslaagde programma’s opgezet. Pandipieri heeft een groot straatkinderenproject dat kinderen van straat haalt en middels begeleiding weer probeert te reintegreren in de gezinnen waaruit zij afkomstig zijn. Daarnaast kent Pandipieri een groot Health Programme dat zich zowel bezighoudt met ziekenverzorging als met preventie, educatie en schone drinkwater voorzieningen. Ook kent Pandipieri diverse scholen zoals de Girls Domestic School, waar meisjes en jonge vrouwen een vak leren en zich bekwamen in zaken zoals naaien, knippen en computergebruik. De vruchten van deze en de vele andere projecten zijn onder andere te zien in een beter toekomstperspectief voor vrouwen, een daling van het aantal overlijdens ten gevolge van AIDS en een algehele verbetering van de leefomstandigheden in de sloppenwijk waar Pandipieri deel van
uitmaakt.

De Stichting Vrienden van Pandipieri gelooft in de kracht van de gemeenschap van Pandipieri. Op basis van vriendschap en gelijkwaardigheid vergroot zij – waar mogelijk – de ruimte om talenten tot bloei te laten komen en zelfredzaamheid te stimuleren. De Stichting Vrienden van Pandipieri fungeert daarnaast als brug tussen Pandipieri en mensen in Nederland. Want hulp is geen eenzijdige relatie, maar een
wederkerige. Dat betekent dat wij in Nederland ook geïnspireerd worden door de gemeenschap daar, zodat de helpende tegelijkertijd geholpene is.
Ben je geprikkeld om meer te weten te komen over deze bijzondere gemeenschap en haar projecten óf in de activiteiten van de Stichting Vrienden van Pandipieri? Neem dan gerust een kijkje op onze website pandipieri.nl. Voor meer info of vragen, bijvoorbeeld over hoe je kan bijdragen, kun je mailen naar [email protected].

 

 

 

PARTNER: FRATERHUIS DE VUURHAARD.

Het fraterhuis De Vuurhaard is een huis waar 5 fraters van Tilburg, leden van de fraters van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid, kortweg fraters CMM, wonen. In hun huis vangen zij vluchtelingen op. 
De basis van de doelstelling van de Vuurhaard is te vinden in de volgende passage van de leefregel van de fraters :

“de wereld meer bewoonbaar maken en in de samenleving meer menselijkheid brengen”.

 

We willen dit handen en voeten geven door in ons huis vluchtelingen en asielzoekers op te nemen die zijn uitgeprocedeerd of legaal op straat zijn gezet. Deze opvang geschiedt onder protest: daar waar justitie tekort schiet in haar taken springen wij in en laten dat ook naar buiten weten (via de media, het netwerk en het eetcafé).
Deze opvang wil méér zijn dan het bed, bad en brood wat door het COA wordt aangeboden.

Wij willen onze gasten een woonomgeving geven waarin ze  zich veilig weten en waar ze tot rust kunnen komen. zodat ze na verloop van een bepaalde (beperkte ) tijd verdere stappen in hun procedure kunnen zetten.

Concreet betekent dit voor de fraters van de Vuurhaard:

  • belangstelling tonen voor het wel en wee van de gasten;
  • samen met ze eten, koken, spelen, fietsen, wandelen of andere dingen ondernemen;
  • waar mogelijk ze helpen bij juridische stappen in hun procedure;
  • begeleiding naar ziekenhuis, arts, rechtbank en aanmeld- of opvangcentra;
  • mogelijkheden scheppen tot school  en werken en het aanleren van de Nederlandse taal.

Contactpersoon : frater Ad de Kok CMM
Adres:
Slimstraat 21, 5071  EG  Udenhout
tel. : 013 5111206
[email protected]

 

BEKIJK ALLES
Nieuwe plannen Edukans - DARE2GO
Stichting Jongeren & Missie | DARE2GO gaat over naar Edukans
KloosterBoerderijFestival 20-27 juli 2016
Internationaal Missionair JongerenKamp in Polen – Zomer 2016
BEKIJK ALLES