Nieuwe plannen Edukans - DARE2GO

Afgelopen zomer is er hard gewerkt aan nieuwe plannen om het DARE2GO programma te integreren met het programma van Edukans. Inmiddels kunnen we een tipje van de sluier oplichten: de details worden op dit moment ingevuld en de  verschillende mogelijkheden staan in de startblokken.

Welke programma's worden er ontwikkeld?

  • Een tussenjaar / meeleefervaring in een ontwikkelingsland.
    Wil jij vrijwilligerswerk doen voor 3 maanden in een ontwikkelingsland? Dat kan bijvoorbeeld wanneer je net klaar bent met je middelbare school en een tussenjaar neemt, of wanneer je met je studie bent gestopt en erachter wilt komen wat bij je past.

  • Een stage in een ontwikkelingsland.
    Ga je een stage lopen in het buitenland via je HBO of WO opleiding? Dan kan je via ons naar een goede stageplek in een ontwikkelingsland in het educatieve of sociale werkveld.
    Wil je stage lopen in het buitenland vanuit je MBO opleiding? Dat kan binnen het technische beroepsveld.

  • World Teacher reis met langer verblijf.
    Via Edukans kun je deelnemen aan World Teacher, een Edukans programma voor professionalisering van leerkrachten, leerkrachten in opleiding en schoolleiders van 2 weken naar een ontwikkelingsland.

  • Voorbereiding op een verblijf in een ontwikkelingsland.
    Ga je voor een langere tijd naar het buitenland? Dan wil jij je vast goed voorbereiden! Dat kan, bij Edukans / DARE2GO kun je een goede voorbereiding volgen van een aantal trainingsdagen zodat je met een zeker gevoel het vliegtuig in stapt.

Het streven is dat we in het voorjaar van 2017 weer starten met voorbereidingstrainingen en dat je vanaf september 2017 kunt vertrekken. Voor alle mogelijkheden geldt een minimaal verblijf van 3 maanden in het buitenland. Dat lijkt lang, maar het vliegt voorbij zonder dat je er erg in hebt!
Verder kun je met een reismaatje gaat, maar is het ook mogelijk om individueel deze ervaring op te doen.

Wil je meer weten over een van deze mogelijkheden? Vraag dan gerust meer informatie aan via [email protected] met als onderwerp mogelijkheden DARE2GO.

 

 

 

Stichting Jongeren & Missie | DARE2GO gaat over naar Edukans

Vanwege de overgang van DARE2GO naar Edukans is het momenteel niet mogelijk om informatie op te vragen en jongeren te begeleiden op korte termijn. Deze zomer werken wij aan nieuwe mooie plannen, houd de website hiervoor in de gaten!

Stichting Jongeren & Missie | DARE2GO gaat over naar Edukans
Het uitwisselingsprogramma DARE2GO, een initiatief van de Stichting Jongeren & Missie, wordt per 1 juli 2016 ondergebracht binnen Edukans. Beide organisaties hopen op die manier hun krachten te bundelen en gezamenlijk ex-change programma’s voor scholieren, jongeren en docenten aan te bieden in ontwikkelingslanden. De christelijke achtergrond en de inhoudelijke doelstellingen van beide organisaties passen goed bij elkaar. De Stichting Jongeren & Missie doet bij opheffing ook een schenking aan het Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen.

DARE2GO biedt jongeren de mogelijkheid goed voorbereid en begeleid in een ontwikkelingsland stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. De Stichting Jongeren & Missie werd in 1988 opgericht door een 45-tal Nederlandse religieuze instituten om jongeren een kans te geven mee te leven in een ontwikkelingsland. Dit waren projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, duurzame landbouw en emancipatie. Inmiddels zijn ruim 1200 jongeren door DARE2GO uitgezonden.

Edukans werkt in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Omdat onderwijs de kans van je leven is! Scholen in Nederland worden volop bij dit internationale werk betrokken.

De schenking aan het NIM zal ondergebracht worden in het fonds ‘Jongeren & Missie’. Het fonds beoogt jongeren en jong volwassenen maar ook organisaties die hen uitzenden, waaronder Edukans, te helpen zich te bewegen in een religieus pluriforme wereld. Kennisoverdracht, reflectie en aandacht voor een confessionele omgang met de wereldgodsdiensten, waaronder de Islam, zijn daarbij belangrijke aspecten. Dit kan vorm krijgen in cursussen, seminars en symposia.

 

 

 

KloosterBoerderijFestival 20-27 juli 2016

KloosterBoerderijfestival 2016

 

KloosterBoerderijFestival 2016

 

 

 

Internationaal Missionair JongerenKamp in Polen – Zomer 2016

Wil je graag Polen bezoeken, allerhande jongeren vanuit de hele wereld ontmoeten en samen je overtuigingen delen?

Dan ben je van harte welkom in ons Internationale Missionaire Zomerkamp, georganiseerd door de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, in het kader van de Wereldjongerendagen 2016.

We gaan aan de slag rondom het thema 'Wie ben ik voor u?' en daarbij zal iedere deelnemer zijn ideeën en (geloofs-) idealen kunnen delen. We hebben genoeg tijd om de stad Lublin te ontdekken en gaan samen een missionaire reis maken ‘op weg naar’ om te leren geven en te ontvangen.

Het eerste gedeelte van onze kampweek vindt plaats bij de Missiezusters van OLV van Afrika (Witte Zusters) in Lublin. En het tweede gedeelte is in Krakau, waar de WJD plaatsvinden.

De kosten zijn 350 euro, incl. logies, eten, verzekering en transport naar Krakau.
Contactadres in Nederland: [email protected], Marina van Dalen, tel. 0411-602761.
Doelgroep: voor jongeren van 18-35 jaar
Wanneer: Van 18-24 juli 2016 in Lublin Bij de Missiezusters van OLV van Afrika (Witte Zusters) i.s.m. de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) en van 25-31 juli 2016 in Krakau op de WereldJongerenDagen (WJD).

Van harte welkom! Karibu!

Jongerenkamp polen 2016

 

 

 

6 Tips voor verantwoorde (Kerst)cadeautjes

Het is weer zover! Kerst staat bijna voor de deur en dat is te zien aan al die kerstbomen en lichtjes bij mensen in huis. Denk jij nu: help! Ik moet nog een gedicht schrijven en op pad voor een leuk cadeautje, wat moet ik halen?! 

Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om super leuke en toch duurzame cadeautjes te kopen. Hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en soms ook juist lekker budget. Daar komen ze:

# TIP 1 – waar koop je? dopper dare2go
Leesvoer doet het bij veel mensen goed. Koop je boeken via YouBeDo. De boeken zijn even duur als in andere winkels, maar er gaat wel 10% van naar een goed doel wat je zelf kunt kiezen! Gemakkelijker kan het bijna niet zijn om ‘verantwoord’ te kopen!

Er zijn heel veel leuke webshops en fysieke winkels waar je verantwoorde spulletjes kunt kopen. Heel veel hippe en gave spulletjes die vaak ook nog eens handig of lekker zijn. Voordeel van de webshops: is ook nog een snel binnen! Wat leuke adresjes zijn: Sandal with a story, Nukuhiva, ditisWAAR, The Body Shop en deze topsite met superveel  Supergoods. Weet jij nog een leuk adresje? Laat het ons weten en we zetten hem hieronder in het lijstje!
Maak daarmee kans  op een mooie DARE2GO Dopper :)


Binnengekomen tips: Zuiverewol, Goodfibrations, Return to Sender

# TIP 2 - bruikbaar
Geef iets wat bruikbaar is in plaats van een onzincadeau wat uiteindelijk niet wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een waterfles (Dopper of Join the Pipe), boodschappentas (Fragile van de WAAR  of linnen tasjes) wasmiddel (Seepje, werkt super goed en komt van de schilletjes een plant dus ziet er ook nog leuk uit).

# TIP 3 – lekkernijen
Bij feestdagen horen ook lekkerneijen, onder andere in de vorm van verantwoorde Chocolade. Echte feestjes zijn de repen van Tony's Chocolonely met gewone maar vooral ook veel gekke smaken! Probeer eens een reep met popcorn, discodip en melkchocolade of puur met pecannoten en kokos. Jum jum!! Wat ook lekker blijft zijn de chocoladeletters die nog van Sinterklaas in de schappen liggen. Nu ook een super lekkere smaak met chocolade (melk/puur) én pepernoot! Misschien nog te scoren in de Sint-uitverkoop.
Waar vind je al dit lekkers? Te koop op de website van Tony's, in een aantal supermarkten en in de WAAR.

# TIP 4 – Unieke vondsten
Wie zegt dat cadeautjes altijd helemaal nieuw moeten zijn? Juist, niemand! Je kunt heel goed spulletjes opnieuw gebruiken. Ga eens naar een tweedehands winkel en verbaas je over de hoeveelheid goede boeken, vaasjes en spelletjes die daar staan. Voor een klein prijsje vind je met wat geluk de mooiste dingen! En je kunt natuurlijk ook eens in je eigen huis bekijken wat je eigenlijk niet meer gebruikt en waar een ander heel blij van zou worden.

# TIP 5 – Pimp je pakketje
Maak het af door je cadeautje in te pakken met gerecycled papier: oude kranten, kleurrijke tijdschriften, bladzijdes uit oude boeken: je kunt het zo gek niet bedenken of je maakt er een mooi pakje van. Sluit af met een gaaf lintje of touwtje en of een mooie vondst uit je tuin. Een veertje of takje misstaat helemaal niet en met wat masking tape geef je het pakje een mooie touch.

# TIP 6 – Doe iets met een ander
Cadeautjes horen er voor de meesten wel een beetje bij. Maar het is ook heel leuk (en past helemaal bij de kerstgedachte) om een ‘ervaringscadeautje’ te geven. Neem iemand mee uit lunchen, ga een dagje naar zee, breng een bezoek aan die ene mooie stad of kook een lekker avondmaal voor een ander. Schrijf dit op een leuk kaartje (of vooruit - een bijpassend cadeautje) en pak het mooi in. Het uitje heb je dan nog voor de boeg na de kerst! Tip: doe wel meteen een datumvoorstel want deze tegoedbon mag natuurlijk niet op de plank blijven liggen…

 

Fijne kerstmis!!

 

 

 

VPRO Tegenlicht MeetUP: De klimaatzaak

Voor jongeren 15 – 30 jaar
26 november | 18.45 – 21.30u | Seats2meet, Stationsplein 49 in Amersfoort

 

VPRO Tegenlicht MeetUP: De klimaatzaak

Welke ideeën geef jij Max mee naar Parijs?

Op vrijdag 27 november 2015, in de aanloop naar de VN Klimaattop in Parijs, rijdt de Groene Top Trein door Nederland. Hier zal Max (jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling naar de VN) inzitten, de dag voordat hij naar Parijs gaat.

Max vertegenwoordigt alle Nederlandse jongeren op de Klimaattop, op deze avond maakt hij nog heel even tijd om jullie ideeën te verzamelen en mee te nemen naar Parijs. Deze ideeën kunnen jullie tijdens het world café met elkaar uitdenken, zodat de gespreksleiders deze kan overhandigen aan Max en de wethouder van Amersfoort.

Aan het begin van de avond zullen 3 Sprekers vanuit hun ervaringen en idealen iets vertellen over welke steen zij bijdragen aan het klimaatvraagstuk: een Urgenda Klimaatzaak medewerker, een jonge ondernemer met een duurzaam bedrijf en de VN  jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

Na de sprekers gaan we met elkaar de dialoog aan tijdens het World Café. We gaan de collectieve denkkracht gebruiken om onze inzichten te verdiepen, te zoeken naar oplossingen en wellicht komen er samenwerkingen tot stand om de daad aan het woord toe te voegen.

Doe je ook mee? Meld je dan aan via VPRO Tegenlicht Meetup 033  om Max jouw ideeën mee te geven naar Parijs.

 

Opzet van de avond: 
18:45 Inloop 

19:00 Start verkorte VPRO-Tegenlicht uitzending ‘De Klimaatzaak’
19.20 Start drie korte presentaties 
20:00 Start Wold Café 
21.30 Afsluiting

 

Organisatie:
Stadslab033, NJR Jong en Duurzaam, PermanentBeta

 

de groene top trein

                                                                                          de Groene Top Trein

 

 

 

 

Sinty en Dominic bezoeken Vuurhaard

Sinty en Dominic brachten een bezoek aan de Vuurhaard in Tilburg, dat is een opvanghuis voor vluchtelingen. Zij schreven over dit bezoek een stukje in hun nieuwsbrief!

 

Nieuwbrief vuurhaard

 

 

 

2-12 NJR Impact Day

NJR Impact Day 2 dec

 

 

 

Voorbereiding voorjaar vervroegd

De voorbereidingstraining van het voorjaar van 2016 is vervroegd door een aantal aanmeldingen van jongeren die graag ook in het voorjaar al vertrekken! De nieuwe data zijn:

1e weekend op 9 en 10 januari
2e weekend op 27 en 28 februari
Afsluitende zaterdag: wordt nog bekend gemaakt.

NIEUW! --> FAST TRACK

We hebben deze keer ook een 'fast track' omdat er een aantal jongeren zijn die wat sneller weg willen. Voor hen geldt:

1e weekend op 9 en 10 januari
Vrijdag 22 Januari
Vrijdag 29 januari
De informatie uit het 2e weekend en de afsluitende dag komt terug op deze twee losse dagen.

Wil je hier aan deelnemen? Laat het ons dan weten via het contactformulier of [email protected]!

 dare2go snel in het vliegtuig

 

 

 

21 november - Landelijke Infodag Vrijwilligerswerk Buitenland

Landelijke Infodag Vrijwilligerswerk Buitenland

Op zaterdag 21 november 2015 kom je in 1 dag alles te weten over vrijwilligerswerk in het buitenland. Meer dan 25 organisaties met vrijwilligersprojecten in het buitenland zijn op deze dag aanwezig, waaronder ook DARE2GO. Het evenement wordt voor de negende keer georganiseerd. Het is een dag waar verschillende vrijwilligersorganisaties de handen inéén slaan om al jouw vragen over vrijwilligerswerk in het buitenland te beantwoorden. Je kunt spreken met oud-deelnemers, presentaties volgen en aan workshops deelnemen.

 

DARE2GO vrijwilligerswerk wereldwijzerdag


In het kort

Wat: Landelijke Voorlichtingsdag Vrijwilligerswerk Buitenland November 2015
Waar: Utrecht
Wanneer: zaterdag 21 november 2015 van 11 tot 16 uur (inloop)
Voor wie: iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk, ontwikkelingswerk en eerlijk reizen in het buitenland, van jong tot oud
Entree: gratis inloop gehele dag, wel online aanmelden

Kijk voor meer informatie op www.wereldwijzer.nl/vrijwilligersdag

 

 

 

 

BEKIJK ALLES
Nieuwe plannen Edukans - DARE2GO
Stichting Jongeren & Missie | DARE2GO gaat over naar Edukans
KloosterBoerderijFestival 20-27 juli 2016
Internationaal Missionair JongerenKamp in Polen – Zomer 2016
BEKIJK ALLES